Berrak Turşuları
Haberler

Turşunun Hayvan Sağlığına Etkileri


 

 

Turşunun Hayvan Sağlığına Etkileri

İnsanların sağlığında turşunun, özellikle sindirimi kolaylaştırdığından olumlu etkileri vardır. Yine otobur hayvanlara da kış aylarında ‘hayvan turşusu’ olarak da bilinen ‘silaj’ ile besleme yapılır. Peki bizim yediğimiz turşular kedi ve köpek dostlarımızın sağlığına nasıl etki ediyor?

 
 

İnsan sağlığı için turşulardan küçük miktarlarda tüketmek, bağırsaklardaki yararlı bakterileri çoğaltmak için en kolay yoldur. Sindirime yardımcı olan bu bakteriler, bağışıklık sisteminin gelişmesine de yardımcı olmakta, B ve K Vitaminleri sentezinde de önemli rol üstlenmektedir.

Peki Hayvanların Sağlıklı Beslenmesinde Turşu Nerede Durmaktadır?

Bu soru hayvanın türüne göre değişkenlik gösterir. ‘Hayvan Turşusu’ olarak da bilinen ‘silaj’, sığır, koyun ve keçi gibi geviş getiren memeli hayvanların yem ihtiyacını karşılayan ve silolarda saklanan yüksek nem içeren fermente edilmiş yemlerdir. Suca zengin yemlerin oksijensiz ortamda bırakılarak süt asiti bakterilerinin etkisi ile fermantasyona uğratılması sonucu elde edilen yemdir ve kısaca yeşil yemlerin turşulaştırılmasıdır.

Eylül döneminde meşe yapraklarından yapılan turşular, kış döneminde hayvanların beslenmesinde kullanılabilir. Bidonlara doldurulan yaprak turşuları, yaklaşık 4 ay sonra sırayla çıkarılarak hayvanlara kurutulmuş yaprak ve yemlerin yanında verilebilir.

 

 
 

Turşunun Evcil Hayvanların Sağlığına Etkisi Nedir?

Kedi-köpek gibi etobur olan memeli hayvanların beslenmesinde yoğun tuz ve buna bağlı toksik maddeler içerdiğinden turşu kesinlikle tavsiye edilmez. Fakat buna rağmen nasıl olur da insanların yediği turşu kedi ve köpeklerin sağlığına olumlu etki eder? İşte burada HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) ile işbirliğine de giderek sahipsiz-yaralı hayvanların tedavisini üstlenen Berrak Turşuları’nın hayvan dostu bir işletme olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Berrak Turşuları’nın, tedavisinde ve sahiplenilmesinde payı olan hayvan dostlarımız ve hikayeleri şöyle:

1. Cinayete Kurban Giden Hayvan Dostu Melek Şengönül’ün Öksüz Kalan Can Dostları

Tekirdağlı hayvan dostu Melek Şengönül Nisan ayında hunharca bir cinayete kurban gitti. 50’ye yakın can öksüz kaldı. Bu canlar arasında Şengönül’ün barınaklardan ve sokaklardan kurtardığı 5 kedi, 3 köpek olmak üzere 8 hasta cana HAYTAP aracılığı ile kamuoyu ile paylaşıldı.

 

berrak1
 
 

2. Turgutlu’da Trafik Kazası Geçiren Sokak Köpeği ‘Turgut’

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde sokakta yaşayan bir köpeğe araba çarpar ve yaralı hayvanı orada bırakarak kaçar. ‘Turgut’ ismi verilen köpeği hayvan dostları bakımevine götürür. Yoğun ağrılar çeken, omurgası ciddi hasar gören ‘Turgut’, ilçede hayvanlar için röntgen cihazı olmadığından tedavi edilemez. HAYTAP’ın irtibata geçtiği İzmir’de bir klinikte tedavi olmasını sağlar.

 

berrak2
 
 

3. Tüfekle Vurulan Köpek ‘Kefal’

Kefal, 2015 yılında Gemiç Köyü’nde tüfekle vurulan bir köpek. Fabrikanın bahçesine sığınmış olarak bulunuyor. Uludağ Üniversitesi Hayvan Hastanesi’nde tedaviye alınıyor. Ön iki ayağında tabanca mermisi ve vücudunun her yerinde saçmalar var… Aynı zamanda vücudun her tarafını keneler sarmış. Uludağ Üniversitesi Hayvan Hastanesi’nde ön iki bacaklarındaki ameliyatla tedavi edilen Kefal vurulmadan önce üstelik yeni doğum yapmış. Sadece iki yavrusu kalmış. Kefal ameliyat olduktan sonra iki yavrusu yanına kondu. Süt emmeleri bittikten sonra Kefal’in kısırlaştırılması yapıldı. Kefal ve yavrulardan bir tanesi sahiplendirildi. Berrak Turşuları‘nın tedavi sponsorluğunu yaptığı Kefal’i Altın Elbiseli Adam sahiplendi.

 

berrak3
 
 

4. Kefal’in Yavrusu ‘Piç’

Kefal ve yavrularından biri sahiplendirildikten sonra geri kalan tek yavruyu da Berrak Turşuları sahiplenir. ‘Piç’ ismi verilen minik yavru Berrak Barınağı’nın da tek erkek üyesi olur.

 

berrak4
 
 

5. Şanssız

Gemiç Köyü yolunda sırf bir otoparkta dolaştığı için arabayla üzerinden geçilen bu ‘Şanssız’ kızın kırık pelvis kemiğinin filmleri Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde çektirildi. Mutlak istirahat ve uyuz tedavisi bitmesi için Berrak Turşuları’nın fabrikasındaki bahçede kendisine bir yuva yapıldı. Tedavisi bittiğinde de ABD’li gıda mühendisi Lisa Moeller, Şanssız’a ‘Gracie’ adını vererek sahiplendi.

 

berrak5
 
 

6. Nalan, Yosma ve Japon

Fotoğraftaki arkadaşın ismi Nalan (beyaz olan) Berrak Barınağı’nın patroniçesi… Soldaki arkası dönük olan ise burada doğmuş olan Yosma, arkası dönük siyah olan ise Japon… Japon, iki yıl önce kalp büyümesinden ötürü yaşama veda etmiş.

 

berrak6
 
 

7. Golden Erkek ve Çoban Kırması Kız

Berrak Turşuları’nın fabrikasına sığınan köpeklerden bir diğeri de Golden ve Çoban Kırması kız. Bu canlara 2 ay boyunca fabrikanın güvenlikçileri bakıyor. Orhangazi Belediyesi Veteriner Hekimi Erol Demir tarafından tedavileri yapılıyor. Onları daha sonra fabrikanın yakınlarındaki bir tavuk çiftliği sahipleniyor.

 

berrak7
 
 

8. Yavru Köpekler

Yazları kapalı duran fabrikanın serasına girip yavrulayan bir sokak köpeğinin uzun süre seraya gelmemesinden sonra Yalova, Orhangazi ve Gemlik’ten hayvan dostlarıyla irtibat kuruluyor. Sahiplenmek isteyenlerin evlerine veya çiftliğine tek tek gidilerek bu annesiz kalan yavrular da sahiplendiriliyor.

 

berrak8
 
 

Hayvan dostu bir işletme olan www.turşu.com.tr adresinden sipariş vererek ya da alışverişlerinizde Berrak Turşuları‘nı tercih ederek sahipsiz hayvanların tedavilerine destek olabilirsiniz.