Berrak Turşuları
Haberler

Yerli Turşunun Tadı Avrupa’yı Sardı...


Bursa’nın Orhangazi ilçesine bağlı Gedelek köyünden dünyanın her yerine yılda 60 bin ton turşu ve zeytin ihraç ediliyor.


Gedelek, yılda ürettiği 60 bin ton civarında turşu ve zeytinle Türkiye’nin önemli üretim merkezi haline geldi. 1982 yılında piyasaya giren Zey-Tur-San, başta zeytin ve turşu olmak üzere sos, közlenmiş sebzeler ve konserve üretimi ve ihracatı yapıyor. Zey-Tur-San Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Tüfekçioğlu, "Bilhassa pastörize turşu konusunda çalışıyoruz. İç piyasada Berrak markamızla sektörün en güçlüsü olduğumuza inanıyoruz. Hemen hemen her şeyin turşusunu yapıyoruz. Buna ilaveten yeşil-siyah zeytin ve sos üretimimiz de bulunuyor. 1945 yılından beri aile olarak Ersoy firması ile gıda sektörünün içindeyiz.

1982 yılında ise Zey-Tur-San olarak faaliyete başladık. 1990 yılında bir yabancı sermaye ile ortaklığımız oldu. Dolayısı ile ihracatımız yüzde 60-40 arasında değişkenlik gösteriyor. Şu anda ürünlerimizin yüzde 60’ını iç piyasaya, yüzde 40’ını ise dış ülkelere gönderiyoruz. Bunun yanında Türkiye ve dünyada ünlü markalara fason üretim yapmaktayız. Afyon, İzmir, Balıkesir, Eskişehir, Trakya ve Çanakkale gibi illerimizden ürünlerimizi tedarik ediyoruz. Kendi tarlalarımızda da bazı ürünleri yetiştiriyoruz. Ancak fide üretimiz bize yetmediği için çevre illerden de ürün alıyoruz" dedi.


27 ÜLKEYE İHRACAT

Tüfekçioğlu, 27 ülkeye ihracat yaptıklarını ifade ederek, "Ortadoğu, Asya ve Avrupa ülkelerine sebze turşuları başta olmak üzere közlenmiş ürünler, soslar ve yeşil zeytin pazarlıyoruz. Gıda ürünleri olması sebebiyle, ihracatımızın diğer sektörlere göre daha ayrıntılı olması gerekiyor. Çeşitli tahliller ithalatçılar tarafından talep ediliyor. Bu tahlillerin maliyeti yüksek. Ulusal ve uluslararası üretim, gıda güvenliği sertifikalarına sahip olmamıza rağmen, her ihracat için ayrı sağlık sertifikası alıyoruz. Birçok ülke bu meseleyi ihracatçı firmalara yıllık sağlık sertifikası vererek çözmüş. Hükümet bize de destek olmalı" diye konuştu.

http://www.iha.com.tr/bursa-haberleri/yerli-tursunun-tadi-avrupayi-sardi-bursa-885692/