Berrak Turşuları
Yararlı Bilgiler

Zerdeçal

Zerdeçal: Zencefilgiller familyasından; anavatanı Doğu Hindistan olan çok yıllık bir bitkidir. Zerdeçal yurdumuzda yetiştirilmez. Yaprakları sivri uçlu, çiçekleri sarı renktedir. Safranı andıran boyalı bir madde çıkarılır. Baharat olarak kullanılır. Kökleri ana ve yan köklerden oluşur, ana kök yumru şeklinde, yan kökler parmak kalınlığında, yer elması şeklinde, dışı kahverengimsi içi sarı veya kırmızımsı sarı renktedir. Zerdeçalın aktif maddesi curcumidir. Aynı zaman da bitki antienflamatuar ve antioksidan etkilere sahiptir.
 

Toplanması-Saklanması: Bitkinin, kökleri sökülerek çıkarılır, yıkanır, 30-45 dakika haşlandıktan sonra güneşte kurutulur.

Zerdeçalın Faydaları:

  • Sinirleri uyarır.
  • İltihap gidericidir.
  • Mideyi kuvvetlendirir.
  • Nekahat devresini kısaltır.
  • Gaz ve idrar söktürücüdür.
  • Soğuk algınlığı ve astımda faydalıdır.
  • Hazmı kolaylaştırır.
  • Vücutta biriken zehirli maddeleri atar.
  • Haricen deri rahatsızlıklarında yararlıdır.
  • Solunum yolu enfeksiyonların tedavisinde yararlanılır.
  • Karaciğer hastalıkları, sarılık ve vereme karşı faydalıdır.
  • Deneysel çalışmalarda zerdaçalın kolesterolü azaltıcı etkisi belirlenmiştir.
  • Karaciğeri güçlendirir ve karaciğerden toksinlerin atılmasına yardım eder.
  • Safra kesesi ve safra yollarının fonksiyonel hastalıklarına karşı etkisi zerdeçal yararları arasındadır.
  • Antioksidan etkilidir. Curcuminin antioksidan etkisinin E ve C vitaminlerinden daha güçlü olduğu görülmüştür.
  • Curcumin kansere karşı koruma sağlar ve tümör hücrelerinin çoğalmasını engelleyici özelligi vardır.
  • Yapılan araştırmalarda cilt, kolon ve göğüs kanseri için faydalı olabileceği görülmüştür. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde zerdeçalın Kistik fibroz tedavisinde önemli fayda sağlayabileceği gösterilmiştir.

Zerdeçal Nasıl Kullanılır? Zerdeçalın kullanılan kısımları meyveleridir. Kurutulan meyveleri toz haline getirildikten sonra baharat olarak kullanılabileceği gibi suda kaynatarak zerdeçal çayı da hazırlanabilir. Zerdeçal bal ile karıştırılıp ya da yemeklere katılarak kullanılabilir.

Karaciğeri güçlendirmek ve sarılık için; Bir su bardağı soğuk bal şerbetine 1 gram zerdeçal unu karıştırılıp günde 3 su bardağı aç karnına içilir.

Kaynak: 1, 2, 3, 4